12 x parempi kuin hiilineutraali!

Torassiepissä mitattiin juuri hiilijalanjälki ja tulokset olivat melko positiivisia! 

Pallas-Ylläs TOBE low carbon-hankkeessa mitataan ja etsitään keinoja hiilikuorman pienentämiseksi. Hankkeessa on mukana Pallas-Ylläs kansallispuiston rakennukset, sekä kumppaniyritykset, mihin Torassieppi lukeutuu. Tavoitteena on ensin mitata, sen jälkeen laatia suunnitelma hiilikuorman vähentämiseksi esim. lämmitysmuotoa muuttamalla öljylämmityksestä ilmastoystävällisempiin muotoihin.
Me Torassiepissä saimme juuri mittaustulokset tämänhetkisestä hiilijalanjäljestä ja tulokset tosiaan olivat erittäin hyviä lähtötilanteeksi! 

 

 

Torassiepin vuosittainen hiilijalanjälki on hieman alle 40 CO2 ekvivalenttitonnia eli, 40 tCO2e.

 

Mutta koska Torassiepin perinnetilan maa-alueiden metsät sitovat vuositasolla huimat 500 tCO2e hiiltämeidän lähtötilanne on niinkin hyvä että Torassieppi sitoo 12 kertaa enemmän hiiltä kuin mitä tuottaa! Mutta toki meidän on helppo sanoaettä meillä on tarpeeksi takamettääjolla hyvitetään kaikki päästötTässä on pieni listamitä me Harrinivassa olemme tähän mennessä tehneet kestävän matkailun eteen:

Kaikki kolme kohdettamme Harriniva, Jeris and Torassieppi on siirretty geotermiseen lämmitykseen kaudella 2015-16. Tämä vähentää lämmitysöljyn käyttöä 200 000 litraa vuodessa. 
Arktisen huskytarhan jätteet kompostoidaan ja olemme myös yhteistyössä Muonion kunnan kanssa bioenergiahankkeessajossa selvitetään biojätteiden kierrättämistä energiaksi. 
Sähköautojen latauspaikat.
Kierrätämme ja minimoimme jätteiden määrää hotelleissa ja eräkämpillämme.
Emme käytä paperisia tai muovisia ruoka– ja juoma-astioitavaan safareillamme ja ulkona tapahtuvissa ruokailuissa käytämme pestäviä Kupilka ruokailuastioitajotka ovat 50% puuta ja 50% kierrätettyä muovia.
Minimoimme pyyhkeiden vaihtovälit.
Moottorikelkoissa käytämme lyijytöntä bensiiniä, 95% moottorikelkoista on vaihdettu nelitahtisiksi.
Kehotamme myös vieraitamme ympäristöystävällisyyteen.
Ohjelmat toteutetaan ympäristöystävällisestiesimerkiksi safarimme liikennöi vain merkityillä reiteillä.

 

Hiilijalanjälki, entä hiilikädenjälki? 

Hiilikädenjälki on hiljattain lanseerattu termi positiivisten ilmastovaikutusten mittaamiseen. Hiilikädenjäljen taustalla on ajatus, että yritys kehittää tuotteita ja palveluja, joiden avulla sen asiakas pystyy pienentämään hiilijalanjälkeään. Laskenta osoittaa, kuinka suuren kädenjäljen yrityksen tuote aiheuttaa: mitä suurempi kädenjälki – sen parempi. Kun asiakas ottaa tuotteen käyttöönsä, pienenee asiakkaan jalanjälki.
Harrinivan vastuullisen toimintasuunnitelman lisäksi talvella 2019-2020 tarjosimme vieraillemme mahdollisuuden kompesoida lomamatkaansa ottamalla osaa puunistutuskampanjaamme.
Tänä kesänä 2020 istutimme hieman yli 200 puuta Torassiepin lähialueille. Seuraavan kesän tavoitteena on triplata luku 6000 istutettuun puuntaimeen!

Jos haluat tietää enemmän Harrinivan vastuullisen matkailun periaatteista, klikkaa tekstiä!

Enemmän tietoa hiilikädenjäljestä VTT:n sivuilla!

Torassieppi – Perinteitä ja luonto lähellä kansallispuistoa

Torassiepistä löydät mökkikylän, karavaanialueen, luomu- ja lähiruokaravintolan, porotilan ja museon, husktarhan, Winter Villagen sekä Aurora Dome luksusteltat. Torassiepin porotilan historia kantaa aina vuoteen 1847 saakka.

Jos puhdas luonto, puhdas ruoka ja luonnonihmeet ovat lähellä sydäntäsi, on Torassieppi sinulle täydellinen lomakohde niin kesällä, kuin talvella. Retkeilyreitit lähtevät suoraan pihasta, ravintolapalvelut on saatavilla päivittäin ja porotila sekä huskytarha ovat täydellisiä paikkoja vierailla ja tavata meidän eläimiä. Sijainti Toras-Sieppi järven rannalla sallii seikkailut kristallinkirkkailla vesillä, esimerkiksi kanoottiretkillämme.

Torassieppi on täydellinen paikka keskiyön auringon, ruskan väriloiston sekä revontulien ihailuun. Vie lomasi uudelle tasolle yöpymällä Aurora Domessa, josta voit ihailla luonnon ihmeitä suoraan omasta sängystäsi. Tarjoamme myös paljon erilaisia aktiviteetteja. Meiltä löydät mm. huskyt, porot ja hevoset. Jos haluat tehdä oman seikkailusi puhtaassa Lapin luonnossa, niin voit vuokrata kaikki tarvittavat välineet meiltä.

We do not own the land we are just borrowing it from future generations 

Kirjoittanut Antti Pietikäinen – Wanderer of the woods