Revontulet

Kaikki todellisesta luonnonihmeestä – opi lisää mahtavista revontulista

Olet varmaan kuullut, että revontulet saavat alkunsa auringosta ja partikkelit törmäävät ilmakehässä antaen valoilmiön atomien palatessa varautuneesta tilasta nollatilaan ja niin edelleen. Onhan se mukavaa tietää mistä revontulet saavat alkunsa ja ja minkälainen prosessi on taustalla.

Mutta sillä tiedolla ei loppupeleissä paljoa tee, jos haluat nähdä revontulia.

Mitä sinun pitää tietää on missä, milloin ja miten revontulia voi nähdä, lue eteenpäin.

MISSÄ VOIT NÄHDÄ REVONTULIA

Muonio sijaitsee suoraan revontuliovaalin alla, mikä kiertää maan magneettisia napoja. Olemme suurin piirtein 69 leveyspiirillä. Tämä tarkoittaa sitä että tilastollisesti revontulimaksimin aikaan täällä voi nähdä revontulia joka toinen ilta ilman suurempia tapahtumia auringossa.
Mitä etelämmäksi menet, sen enemmän aktiivisuutta auringossa pitää olla että revontulia näkyisi. Pidä siis huolta, että lomasi suuntautuu tarpeeksi pohjoiseen jotta mahdollisuutesi nähdä revontulet ovat tarpeeksi hyvät.

Paikallisesti ajatellen on hyvä, että pohjoiselle taivaalle on esteetön näköala ja ympäristön valosaaste on minimaalista. Nyrkkisääntö on, että jos näet tähdet, näet myös revontulet. Tarkista etukäteen, mihin suuntaan pohjoinen osoittaa. Pieni avoin alue on aina hyväksi, kuten pohjoiseen aukeava suo, joen tai järven ranta. Näin näet matalammalle pohjoisen horisonttiin.

KOSKA VOI NÄHDÄ

Revontulilla on tapana näyttäytyä iltakahdeksan ja puolenyön välisenä aikana. Isompien revontulimyrskyjen aikaan aikaikkuna voi venyä iltaneljästä aamuseitsemään. Kun revontulet ilmestyvät taivaalle, ne yleensä viihtyvät ihailtavina 10-30 minuuttia. Revontulilla on myös tapana sykkiä vähän väliä. Nopeus ja elävyys kasvavat pariksi minuutiksi ja hetken päästä revontulet laskevat taas tasaiseksi kaareksi puiden päälle.

Jos haluat nähdä parhaimmat tanssit ja värit taivaalla sinun on hyvä olla valmistautunut! Heti kun tiedät että revontuliaktiivisuus lisääntyy, suuntaa ulos lämpimissä vaatteissa ja pysy siellä hieman pitempään. 
Kun taivaan tanssi alkaa kunnolla, et halua viettää sitä aikaa pukeutuen huoneessasi!

ENTÄ SÄÄ

Lapin sää on yleisimmiten vakaa. Vallitseva sää vaihtuu hitaasti toisin kuin rannikolla, missä sää voi vaihtua hyvinkin yllättäen. Tämä tarkoittaa, että pilvisyysennusteet Lapissa ovat hyvin paikkaansapitäviä. Meidän onneksemme sääalue vaihtuu pohjoiseen mentäessä. Jos Muoniossa on pilvistä, on hyvä mahdollisuus, että 1 tunnin ajomatkan päässä pohjoisessa on kirkkaat taivaat.

Tilastollisesti pilvisin kuukausi on marraskuu. Sen lisäksi optimaalinen aika nähdä revontulet on syyskuu-huhtikuun puoliväli. Syys- ja kevätpäivän tasauksien aikaan aktiivisuudessa on 10-15% hyppy. Eli syyskuun 23. ja maaliskuun 21. päivän tienoilla aktiivisuus kasvaa jostain syystä meidän onneksemme.

LÄMPÖTILAT

Vanhan kansan mukaan revontulet tulevat ainoastaan kylmällä säällä. Onneksi voimme nähdä ne aina kun taivas on kirkas. Sydäntalvella lämpötila voi laskea alle -30 pakkasasteen. Paukkupakkasen ilkeä vaikutus näkyy alavilla mailla, kuten jänkillä, järvillä ja kylän pinnassa. Pakkasutu ja tulipesien savu jäävät ohueksi hunnuksi päälle peittäen näkyvyyttä taivaalle. Näin kylmällä kelillä sinun on hyvä suunnata ylös!

Järjestämme moottorikelkkasafareita lähituntureille. Ne vievät sinut hunnun yläpuolelle puurajaan. Pakkanenkin putoaa mukavasti kymmenisen astetta ylöspäin kivuttaessa (inversio) Puuttomat tunturinhuiput tarjoavat henkeäsalpaavan näkymän yötaivaalle. Paksuja tykkylumen peittämiä puita, tuiskulippoja ja puhdasta Lapin luontoa 100km näkymällä jokaiseen ilmansuuntaan