Koskenlaskua Lapissa

Jos etsit tekemistä Lapista, uusia kokemuksia ja erilaista aktiviteettia kannattaa kokeilla koskenlaskua Lapissa, Muoniossa!

Vaikka Lapin luonto tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa on joskus saatava vauhdikkaampaa tekemistä. Alle tunnin ajomatkan päässä Leviltä ja Ylläkseltä Harriniva tarjoaa koskenlaskua Lapissa, tarkemmin sanottuna Muoniossa. Koskenlasku ei varmasti jätä ketään ”kylmäksi” eikä kuivaksi.

Miten homma toimii ja mitä se maksaa?

Tällainen satakuntalainen ”etelän hetelmä” päätti ottaa Harrinivan omistajaperheen Antti Pietikäiseen yhteyden
ja heittää yhdeksän tiukkaa kysymystä ja näin herra vastaili:

1. Aivan ensimmäiseksi, sopiiko koskenlasku kaikille, vai onko ikärajoja tai muita esteitä?

Alaikärajana koskenlaskussa on 5 vuotta ja vanhin koskenlaskija on meillä ollut 95 vuotta. Eli koskenlasku sopii kaiken ikäisille ja kaiken kuntoisille. Meillä on ollut avustajien kanssa ihmisiä, ketkä olevat pyörätuolissa ja jopa sokeita laskijoita. Vaikka meillä on koskissa isoa aaltoa, ne eivät ole teknisesti niin haastavia. Tämä antaa mahdollisuuden kaikille päästä nauttimaan koskenlaskusta Muoniossa.

2. Tarvitseeko olla aikaisempaa kokemusta koskenlaskusta?

Ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta. Suurin osa meidän laskijoistamme on ensikertalaisia.

Koskenlaskuvarusteet Harriniva

3. Tarvitseeko minulla olla jotain omia varusteita, tai mihin minun pitää varautua?

Meiltä saat kaikki tarvittavat varusteet. Ainoat pakolliset varusteet ovat kypärä sekä pelastusliivit. Lämpimänä päivänä voi tulla ihan shortseissa ja t-paidassa. Vettä kyllä voi tulla syliin ja siinä kastuu, mutta kosken alle menee auto odottamaan laskijoita, johon voi varata kuivat vaatteet, lompakot, kännykät ja muut tavarat, joita ei halua kastella. Ne odottavat sitten koskenlaskun lopussa.

4. Joutuuko koskenlaskussa uimaan, kaatuuko vene?

Venettä ei kaadeta, eikä meillä kukaan joudu uimaan. Halukkaille voidaan kuitenkin hyvällä veden korkeudella järjestää uimatauko, jossa pääsee hyppäämään Äijäkosken Äijäkiven päältä koskeen ja sitten vedetään hyppääjä narulla turvallisesti takaisin kyytiin. Venettä ei kuitenkaan kaadeta koskaan.

Uimatauko koskenlaskussa

 

5. Mistä koskenlasku starttaa ja minne se päättyy?

Koskenlasku starttaa Harrinivan pihasta ja kokonaismatka, joka lasketaan, on n. 6km. Ensin lasku on tasaista suvantoa ja sen jälkeen, neljä eri koskea kasvavat pienimmästä isoimpaan. Perillä juodaan kahvit ja syödään perinteiset mettäkakut. Kaikki saavat suorituksestaan diplomit ja takaisin ajellaan autolla. Matkalla on myös Äijäkosken näköalapaikka, josta voi ihailla koskea. Koko aktiviteetin pituus on n. 2 tuntia ja siitä laskemista on n. 45 minuuttia.

6. Kuinka monta mahtuu samaan kumiveneeseen?

Meiltä löytyy erikokoisia veneitä, joihin mahtuu veneestä riippuen neljästä hengestä aina 12 henkeen. Valitaan lähtiessä porukalle sopiva vene, jolla lähdetään kokeneen kipparin ohjeistuksella koskea laskemaan.

7. Jos meitä on isompi työ- tai kaveriporukka, niin onnistuuko se? Kuinka monta meitä voi olla maksimissaan?

Koskenlasku onnistuu ryhmille. Meillä voi tulla neljän hengen porukalla, mutta pystytään järjestämään isollekin porukalle koskenlaskutapahtuma. Jokavuotisessa Kultainen Mela tapahtumassa meillä on jopa 120 henkeä laskemassa. Eli isommallakin työporukalla laskut onnistuvat ja nämä kannattaa sopia suoraan meidän myyntimme kanssa.

Kosken vietävänä koskenlaskussa Harrinivassa

 

8. Paljonko koskenlasku maksaa?

Koskenlasku maksaa 5-12 vuotiailta 25€ ja siitä vanhemmilta 45€. Jos ollaan tulossa suuremmalla porukalla, kannattaa olla yhteydessä meidän myyntiimme ja räätälöidä juuri teille sopivat palvelut ja hinnat.

9. Jos kaikilla ei porukassa ole kanttia koskenlaskuun, niin mitä muuta Harrinivassa voi harrastaa?

Harrinivasta löytyy muutakin tekemistä halukkaille. Nimensä mukaisesti Harriniva on mainio kalapaikka ja Harrinivasta löytyy reilun kahden kilometrin rantapenkka, josta saa hyvin kalastettua harria. Hotellin respasta saa itselleen kalastusvälineet, perhot ja ohjeistuskin järjestyy tarvittaessa. Tarvittavat kalastusluvat nappaa helposti suoraan netistä. Meillä on pientä korvausta vastaan maanantaista lauantaihin kello 10:00 mahdollisuus tulla tutustumaan huskeihin (muistathan varata edeltävänä päivänä).

Lisävinkkinä Antilta:

Jos ja kun päätät kokeilla koskenlaskua Lapissa, Muoniossa, voi oikein alkaa vilustuttaa tai paleltaa koskenlaskun jälkeen. Silloin kannattaa kysellä Harrinivasta saunaa vuokralle, joka löytyy aivan joen viereltä.

Tervetuloa Harrinivaan
– Antti Pietikäinen

Nauravat ihmiset koskenlaskussa

 

Tällaiset vastaukset sai ”etelän hetelmä” Antilta ja kokemuksesta voin sanoa, että kannattaa lisätä tämä kokemus listalle, kun Lapissa liikkuu.
Koskenlasku tulisi varata viimeistään päivää ennen Harrinivan respasta vaikka soittamalla: +358 400 155 100
tai olemalla yhteydessä myyntiin sähköpostitse sales@harriniva.fi.

Laskisitko sinä Harrinivan kosket tyynen rauhallisena vai kirkuen, kuten allekirjoittanut?

Satakuntalainen Lapin unelmoitsija,
Joonas Saarinen