kummikoirien kuulumisia 

Talvi tuli tarhalle, hitaasti mutta varmasti

Niin se vain syksy vaihtui yhtäkkiä talveen, ja tätä kirjoittaessa katselen kun taivaalta putoilee isoja lumihiutaleita. Tänä vuonna talvi tuli myöhempään kuin viime vuonna, mutta yhtä kauniina. Muoniolaiset saivat nauttia mahtavista syysluistelukeleistä, kun järvet saivat jääpeitteen ja rajajoki Väyläkin paikoitellen jo kantoi. Meillä koiratarhoilla syystreeni alkoi ja jatkuu normaalisti, vaikka talvi ei varaustilanteen suhteen hyvältä näytä. Ei noita meidän karvaisia työkavereita voi unohtaa, kyllä ne silti touhua kaipaavat. Mönkijällä me niitä vielä treenataan, jos tässä kohta olisi niin paljon lunta että pääsisi kunnolla reellä ja isolla tiimillä. Viikonloppuna käytiin Lindan kanssa ensimmäinen rekiretki, meinasi legot lentää suusta kun oli vähän pomppuista se kyyti alussa. Ohessa menneet livelähetykset, jotka pääset näkemään Facebookin puolelta:

Mitenkäs meillä muuten menee?

 

Tilanne on vakava. Joulu-ja tammikuu eivät näytä hyvältä ohjelmapuolen suhteen. Meillä on Hotelli Jeris ja Torassieppi auki osittain ja majoitusta on niistä varattu, mutta ohjelmapalvelupuolella on hiljaista, mikä tarkoittaa samaa myös huskeille. Tätä meidän kummikoira-asiaa saa jakaa sosiaalisessa mediassa, jotta saisimme lisää näkyvyyttä. Muistattehan käyttää safarilahjakorttinne, ne voi myös lahjoittaa jollekin eteenpäin. Jos kuitenkin tiedätte, että lahjakortti jää käyttämättä, laitattehan meille asiasta sähköpostia, jolloin voimme lahjoittaa ne paikallisille täällä Muoniossa ja koirat pääsevät töihin.

Tänä vuonna joulu ei tunnu oikein joululta. Me ollaan niin totuttu olemaan töissä jouluna ja nyt yhtäkkiä kaikki se joulun henki puuttuu, kun emme pääse tekemään ohjelmia meidän asiakkaiden kanssa. Voi olla, että tulee tippa linssiin. Tulee jo nyt, kun tätä kirjoitan. Teidän apunne merkitsee meille aivan mielettömästi, kiitos siitä!

 

Talvisin terveisin allekirjoittanut eli Piita, ja koko koiratarhan porukka

Kuulumisia Kummikoirilta

Harrinivan rekikoirakeskuksessa on 8 laumaa ja Torassiepissä 2 laumaa. Laumat ovat noin 50 koiran kokoisia ja jokainen lauma on oman oppaan vastuulla.
Oppaiden lisäksi tarhalla työskentelee talvisin eläintenhoidon ammattilaisia, sekä kausioppaita.
Valitsimme kummikoiriksi jokaisesta laumasta pennun, työikäisen sekä seniorin.

Piitan lauma

Dobby

Dobby on lähtenyt reippaasti syystreeniin matkaan, tosin alkuun päätti aina kiskoa pannan pois, ja parhaimmillaan jo valjaatkin jos joutui vähänkin odottelemaan liinoissa. Myös jäiset lätäköt olivat erittäin jännittävä paikka , joita piti alkuun kovin arastella. Mutta nyt menee oikein hyvin, ja kämppäkaverin Aunen kanssa on hauska tehdä töitä! Dobby on saanut minulta lisänimen, herra laiskanpulskea. :D 

Vonk

Vonk on oma itsensä, kahjo riekkuja mutta toisaalta hellyydenkipeä sylivauva. Nyt eletään rankkoja aikoja,sillä naapurihäkkien tytöistä on moni juoksussa. Toisaalta Vonkin valtavaan ruokahaluun sillä ei ole merkitystä, ruoka maittaa tälle jätkälle joka tapauksessa. Vonk välillä vähän pyörittelee Dobbya (asuvat siis yhdessä), mutta katsotaan miten jätkien yhteiselo jatkuu, jonkun siellä pitää pomoksi nousta. Kovapäisiä kundeja kuitenkin ovat molemmat.  

Mörkö

Mörkö on juossut treenissä nuoren kämppäkaverinsa Marsun kanssa. Ei näillä pojilla hirveesti aivoja ole yhdessä, mutta aina sitä on perille päästy, minne, sitä ei tiedä monikaan. Mörkö muutti kuukausi sitten asumaan nuoren Siriuksen kanssa, mutta ei viihtynyt siellä, vaan mökötti jatkuvasti oven edessä. Piti sitten muuttaa herra takaisin Marsun ja Muumin kanssa. 

Mariannen lauma

Balder

Balder aloitti myös vetotreenit marraskuussa, ja menee aika hyvin ja Balder nauttii muitten koirien kanssa olosta. Balder on myös lopettanut ruuan varastamisen veljeltään, mikä on hyvin tärkeää. Jokaisen koiran on tärkeä syödä omalta kupiltaan, se myös vähentää stressiä ruokai-aikana. Balder on viisas poika, joka varmasti tulee oppimaan vielä paljon! 

Odin

Odin aloitti oikeat vetotreenit marraskuussa. Hän on vielä silloin tällöin vielä epävarma, tarvitsee vielä vähän aikaa ja harjoitusta. Mutta aikaa on, ei ole hoppua tänä vuonna! Itsevarmuutta saa rakentaa aikuisten koirien kanssa, vapaana juokseminen ja leikkiminen on parasta. Ja tottakai herkkuhetket! 

Pearly

Sanotaan että mitä vanhemmaksi koira tulee, myös sitä viisaammaksi ja itsenäisemmäksi se myös tulee. Pearlyn kohdalla sanonta todellakin pätee.  

Vaikka Pearly on jo 10, mitään treeniä ei ole jätetty välistä. Pearly on todella motivoitunut, energinen, iloinen ja herttainen niin kuin aina.  

Ja kun ihmiseltä saa huomiota, on jatkuvat rapsutukset parhaita rentoutushetkiä. 

Esan lauma

Sonja

Sonja : ”Sovittiin Esan kanssa että aloittelen kakkosjohtajan paikalla yhdessä sisareni Sandran kanssa. Saamme turvaa toisistamme. Treenit ovat menneet hyvin, ja minulla on huippu likkaporukka keiden kanssa asustelen. ” 

Hamlet

” Tämä poikkeussyksy on ollut mielenkiintoinen, koska olen päässyt treeneihin uusien kumppanien kanssa, lähinnä nuorison. Junnuille on mukava näyttää menemisen mallia. Minua harmittaa kovasti kun joulukuun alussa ei tullutkaan haalarikansaa, kuten me noita meidän turisteja kutsutaan, koska ne ymmärtää rapsuttamisen päälle! Ja ne lapset, ai että, ne vasta rapsuttavatkin! ” 

Ural

” Joka aamu odottelen, että tuleeko Esa tarjoilemaan aamupalan vai joku muu. Jos Esa on vapaalla, joku muu huolehtii minusta ja kollegoistani. Kun näen että se on hän, alkaa sydämeni pamppailla, tiedän että kohta pääsen liinoihin ja näyttämään nuorisolle suuntia Esan ohjeiden mukaan. Aina kohokohta! Sisäpiirin tietona voin kertoa, että voidaan Esan kanssa myös ottaa selfie jos Esa suostuu. Me ollaan aika samiksia.” 

Mekun lauma

Wombat

Wombat on lähtenyt treeniin tosi hyvin matkaan. Hienosti malttaa odottaa liikkeelle lähtöä, vaikka innoissaan onkin. Valjakossa intoa on vielä vähän liikaa, eli jos joku koira on solmussa, se on melko varmasti Wombat. Wombat tarvitsee vierelleen sellaisen kaverin joka ärähtää: ”Pysy siellä omalla puolellasi!”  

Teno

Uros, ikä 3v.

Teno on saanut tänä syksynä treeneissä vastuuta ykkösjohtajana. Odotukset Tenon suhteen on tosi korkealla, tulisiko hänestä isänsä veroinen ykkösjohtaja? Osaa jo hyvin käskyt, ja umpistakin availee, kunhan alla on vanha tuttu jälki. ” 

Pallas

Pallas on yhtä ahne kuin aina ennenkin. On ikäisekseen tosi vireä, ei näytä ikä käytöstä muuttaneen. Pari kertaa kun olemme olleet lähdössä treenaamaan, on Pallas juossut takaisin häkkiin. On kertonut selkeästi , että ei tänään treeniä, kiitos!  

Lindan lauma

Kitkat

Kitkatilla on perustaidot hyvin hallussa. Valjaiden laitossa ei turhaan hötkyillä vaan istutaan rauhassa ja annetaan hienosti pukea valjaat , sekä vetotreeni sujuu tosi hyvin! Luokse tullaan kun pyydetään, ainakin melkein aina. Ennen kuin Kitkat saa ruuan, hän istuu ja malttaa hienosti odottaa ruokaansa.  ”Ruoka on hyvää ja vetotreenit niin kivoja!! ” – Kitkat 

#

# nauttii kun on vihdoin lunta! On leikkinyt paljon nuorempien kanssa vapaana juostessa ja heittäytynytkin hieman pikkupojaksi. Valjakossa paikka kuin paikka alkaa olla hallussa, ja # on ollut nyt syystreenissä myös keulapaikalla. Päätä siis löytyy myös johtamaan valjakkoa. # on kovapäinen mutta yhtaikaa leikkisä ja hellyyttä rakastava nuori poika. 

Pavarotti

Pavarotille ruoka maistuu ja juoksentelu vapaana muitten kanssa. Vanhempana on alkanut myös arvostamaan omaa aikaa, ja rakastaa edelleen rapsutuksia. Pavarotti on todella hienosti opettanut syystreenissä nuoria koiria, ja vetointo ei ole vielä hyytynyt. Terve, onnellinen ja ihanin Pavarotti lähettää kaikille terveisiä ja haleja! 

Hanskin lauma

Outa

Outa oli pitkään sairaalassa tassussa olleen halkeaman takia, mutta se on nyt parantunut ja pentu on päässyt taas töihin. Outa pääsi elämänsä ensimmäiselle rekiretkellekin ja nauttii siitä kovasti! Hieman täytyy käytöstapoja kerrata valjakossa, koska Outalla on tuota energiaa aika paljon. 

Leimu

Leimu juoksi viime viikolla ensimmäistä kertaa ykkösjohdossa ja kappas, huomasin, että reagoi käskyihin! Laitoin sen sitten yhdessä Kaikun kanssa ja hyvin meni. Kaiku hyväksyi Leimun rinnalleen mukisematta ja yhteispeli sujui saumattomasti. Nyt toivon kovasti että Leimu oppisi käskyt tämän talven aikana ja saisi itsevarmuutta johtajana. 

Petra

Petra viettelee puolieläkeläispäiviään, mutta juoksee edelleen säännöllisesti valjakossa, pikkutytön innokkuudella on aina lähdössä töihin. Petra eli Petu on tosi hyvä ja rauhallinen opettaja nuorille johtajille, viimeksi eilen juoksi 2-vuotiaan Jursinovin kanssa keulassa ja hienosti meni. Eihän Petulla vauhtia ole enää kuten nuorempana, mutta tahtoa edelleen löytyy. Iltaisin treenin jälkeen Petu tykkää käpertyä sohvanmutkaan ja erityistä herkkua on maksalaatikko. 

Catherinen lauma

X-Ray

”Tämä juokseminen ja mönkijä vetäminen on tosi hauskaa. Voisin käydä useamminkin! 

Äitipuoleni Naali on kertonut että normaalisti kun on lunta , niin tähän aikaan tänne tulee paljon rapsuttavia ihmisiä, ja joskus niiden kanssa lähdetään eräkämpällekin, ja siellä niitä rapsutuksia kuulemma vasta saakin! 

Toivon että jotkut näistä rapsuttajista pääsisivät tänne, ja veisivät minua juoksemaan ja antaisivat paljon rapsutuksia.” 

Obelix

” Catherine yritti kerran kokeilla minua treenijohtajana. Kaikki meni hyvin kunnes saavuimme ensimmäiseen risteykseen. Hän tahtoi minun menevän eri suuntaan kuin minä halusin, olimme siinä pysähtyneenä todella pitkään, ja koko ajan Catherine huuteli sieltä jotain outoja komentoja. Olin vähän hämilläni, ja päätin tehdä u-käännöksen ja kääntyä kotiin. En tiedä miksi Catherine sanoi että niin ei olisi saanut tehdä. Eikö silloin kun ei tiedä mihin menee, niin mennä kotiin? No, tuosta lähtien olen juossut pyöräkoirana…” 

Frosty

” Minusta tuntuu että alan ymmärtää noita käskyjä mitä Catherine minulle huutelee. Joskus saatan yrittää mennä väärään suuntaan, mutta sitten kuuntelen tarkkana mitä Catherine sanoo, ja käännyn oikeaan suuntaan ja ohjaan sinne myös tyttöystäväni Quietin. ”  

Petrin lauma

Vexi

Vexi on kovin onnellisena kirmannut aikuisten syystreenissä matkassa, ei liinoissa vielä vaan vapaana. On se saattanut jossain Oloksen latujen suunnallakin käydä, sinne kun vielä mönkijälläkin pääsi. Mutta nyt taitaa olla niin lunta, ettei sinne ole enää asiaa muuta kuin suksilla! Vexi on oikein fiksu nuori mies, ja kämppäkaveri Juice pitää tämän nuoren herran koulutuksesta myös huolen. 

Sarek

Sarek on oma itsensä, juro möröttäjä, aina kun Petrin koiria menee joku muu meistä hoitamaan niin siellä se Sarek kopissa mököttää. Kyllä ne aina tosin rapsutukset kelpaa, ja saattaa vähän tassuakin antaa kerjätäkseen lisää huomiota.  Keulilla tämä täti on syystreenit paukutellut menemään, itse asiassa tuon mammansa Pimun kanssa. 

Pimu

Pimu oli jonkin aikaa ’siukkatuvalla kuten Petri aina asian muotoilee, eli meidän koirasairaalalla. Kämppäkaveri Estellellä eli Tellellä meni kiimassa hermot ja vähän rei’itti tuota meidän Pimua. Pari viikkoa niitä haavoja sairaalalla putsailtiin, ja pääsihän se Pimukin sieltä sitten vihdoin kotiinkin. Ihan sulassa sovussa ovat nyt Tellen kanssa, kun pahimmat kiimakärtyt ovat tasoittuneet. 

Esan lauma

Piika

Ehkäpä suurin huomio minkä tässä on kyllä jo aiemminkin tehnyt, mutta Piika on rauhottunut viimeisen vuoden aikana melko paljon. Aikuistunut niin sanotusti. Treenitki sujuu tosi kivasti, kun sillä ei ole tarvetta riekkua liinoissa vaan on ymmärtänyt tämän koko homman tarkoituksen ja osaa säästää energiaa juoksemiseen.  Toki juuri ennen H-hetkeä eli lähtöhetkeä Piikakin nostaa vanhaan tapaan kierroksiaan.. Viimeviikolla päästiin käymään 10km lenkkikin  ja on mahtava nähdä kuinka innoissaan keulakoira on kun saakin käskyn kääntyä eri reitille kuin tavallisesti. Piika onkin nyt saanut keskittyä opettamaan  Saaralle johtajan saloja ja ovat siis juosseet yhdessä keulana.  
 

Saara

Onkin nyt päässyt jo usemman kerran juoksemaan valjakon johdossa Piikan opissa. Hyvin päästään jo naapurin koiran ohi ilman, että keskittyminen herpaantuisi. Ja hevosiakaan ei tarvitse aina enää edes vilkaista. Vauhti vain kasvaa kun tulee jotain jännää reitille. Käskyjä Saara ei vielä ole sisäistänyt, mutta kun reellä päästään ajamaan ja voi ajaa pienemmillä tiimeillä niin on helpompi opettaa ja kurvailla reittejä ristiin rastiin. Pitäisikin käyttää Saaraa myös taaempana valjakossa, jotta oppisi paremmin ravaamaan. Nyt on juossut niin paljon edessä ja kun sillä on niin valtava hinku pitää narut tiukalla, mikä onkin äärimmäisen hyvä asia, mutta tulee laukattua vähän turhan paljon. Jaksaa pitempiä matkoja kun menee ravia.  Mutta on kyllä lupaava nuori neiti! 

Biegga

Rauhaiselo jatkuu, tykkää kun tuli lumi maahan nii pian pääsisi vähän toisille urille vetämään rekeä mönkijän sijasta. Viimeviikolla päästiin käymään 10km lenkkikin. 
Biegga sai tälläviikolla uuden häkkikaverin Jabban. Edelleen siis asuu Quentinin kanssa, mutta saivat kolmannen kaverin ja tulevatki tosi hyvin toimeen keskenään. 

Markon lauma

Jenna

Jennalla on ollut usea treenipäivä, ja pääsi juoksemaan pitkästä aikaa veljiensä Togon ja Balton kanssa. Alkuun Jenna vähän ujosteli, mutta kun alkupainit pääsivät vauhtiin oli mukava juosta rallia ympäri tarhaa, käydä treenilenkillä ja sen jälkeen vähän kevyemmin ravailla vielä tarhalla. Jennalta ei vauhtia puutu! 

Jody

Jodyn kanssa on käyty avaamassa treeniuraa kun on tullut ihan mukavasti lunta. Jody oli taas innoissaan kun pääsi johtotehtäviin Pahiksen kanssa. Kaikkien koirien treenit on menneet oikein hyvin, ja odottavat kovasti asiakkaita. 

Buddha

Buddha sai uuden kämppäkaverin kun Kenai muutti Buddhan kaveriksi. Aikaisemmin Buddhan kanssa asui 11 kuukautta vanha Togo. Hyvin ovat pojat viihtyneet yhdessä. 

Nainen silittämässä koiraa

Kummikoira 1kk

1kk jäsenyydellä ostat kuukauden ajaksi yhdelle koiralle ruoan sekä eläinlääkinnän. Jäsenyys sisältää vierailun tarhalla, jolloin pääset tapaamaan kummikoiraasi, sekä tutustumaan Arktiseen rekikoirakeskukseen

Kummikoira 6kk

6kk jäsenyydellä ostat kuuden kuukauden ajaksi yhdelle koiralle ruoan sekä eläinlääkinnän.
Jäsenyys sisältää vierailun tarhalla, sekä 9km koirasafarin yhdelle henkilölle.

kummikoira 12kk

12kk jäsenyydellä ostat vuodeksi yhdelle koiralle ruoan sekä eläinlääkinnän.
Jäsenyys sisältää vierailun tarhalla, sekä 15km koirasafarin kahdelle henkilölle.

Hinnat sisältävät 24% arvonlisäveron. Summa käytetään kokonaisuudessaan rekikoirien ruokintaan, eläinlääkintään ja hyvinvointiin.