Torassiepille Green Key sertifikaatti!

mikä ihmeen green key?

Green Key on kansainvälinen ympäristömerkki, jonka on saanut jo yli 3200 majoitusalan yritystä yli 60 maassa. Ohjelma on suunniteltu alusta lähtien majoitusalalle, jonka vuoksi se huomioi tehokkaasti alan ominaispiirteet ja on toteutukseltaan käytännönläheinen.

Green Key -ohjelma kasvattaa majoitusalan ympäristötietoisuutta ja edistää kestävää matkailua. Green Key -merkin saanut hotelli on sitoutunut mm. henkilöstön ja asiakkaiden
ympäristötietoisuuden kasvattamiseen, energian- ja vedenkäytön tehostamiseen ja majoitustoiminnan ympäristörasituksen pienentämiseen. Merkki perustuu majoitusalalle
suunniteltuihin ympäristökriteereihin, joiden noudattamiseen ja seurannan raportointiin osallistuja sitoutuu. Ohjelma motivoi niin henkilökuntaa kuin asiakkaitakin osallistumaan
ekotekoihin.

Green Key -ohjelma on kansainvälisen ympäristökasvatusjärjestön FEE:n (Federation of Environmental Education) hallinnoima. Suomessa Green Key -merkin myöntää ja sen käyttöä
valvoo FEE Suomen kokonaan omistama yhteiskunnallinen yritys GoG Oy. FEE Suomi on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen ympäristökasvatusjärjestö ja edistää kestävää kehitystä Suomessa.

MITÄ GREEN KEY SERTIFIKAATTI VAATII?

 

Green keyn yksi perusideoista on pitkäaikainen sitouttaminen tavoitteisiin, auditoinnin osana on pitkän ajan tähtäimen rakentaminen. Hotelli tavoittelee ympäristötyössään jatkuvaa parantamista. Green Key-hankkeeseen kuuluu myös yritykseen nimitettävä ympäristöhenkilö, joka toimii myös yhteyshenkilönä Green Key-projektissa. Hotellilla on kirjatut, vähintään vuosittain tarkasteltavat, konkreettiset ympäristötavoitteet, joille on tavoiteaikataulu ja vastuuhenkilöt.

Itse Green Key -ympäristöohjelman dokumentaatio on kerätty ympäristökansioksi. Kansio on Green Keyn edustajien saatavilla ja tarkastettavissa. Lisäksi sertifikaattiin kuuluu pistekriteerinä hotellin hiilijalanjäljen mittaus, mikä Torassiepin osalta oli yllättävän positiivinen! Torassieppi sitoo 12x enemmän hiiltä kuin mitä se tuottaa. Lue lisää aiheesta blogipostauksestamme!

 

 

Ohessa muutamia pääkohtia sertifioinnista ja siitä miten ne toteutuvat Torassiepissä.

 

Voit myös tutustua koko Green key-kriteeristöihin täältä

 

Kulttuurin ja ympäristön suojeleminen

 

”Hotelli tukee lähiyhteisössään ympäristön hyvinvointia ja luonnon monimuotoisuutta edistävää toimintaa Hotelli toteuttaa toimissaan kulttuurisesti kestävää matkailua arvostaen ja suojellen paikalliskulttuuria ja paikallista elämäntapaa sekä tukee alueen elinvoimaisuutta.”

Torassieppi on aloittanut metsänistutukset lähialueen hakkuuaukeille. Asiakkaamme voivat myös halutessaan ottaa osaa ympäristötalkoisiin. Kokonaisuudessaan Torassieppi sitoo 12x enemmän hiiltä kuin päästää ilmaan!

Lapinkartano on Torassiepin porotilan sydän.

 

Porotila on ollut saman suvun omistuksessa jo vuodesta 1847 ja porotaloutta tilalla on harjoitettu jo yli sadan vuoden ajan. Lapinkartano on ennen vanhaan toiminut myös kestikievarina, jossa turisteja kyydinneet porosafarit ovat pysähtyneet matkalla Muoniosta Pallastunturille.

Kartanossa ja sen yhteydessä toimivassa porotilassa voit tutustua porotilan historiaan. Museossa on esillä tilan alkuperäistä esineistöä. Jokaisella esineellä on ollut täällä oma tehtävänsä ja jokaiseen liittyy oma tarina. Tilan ja sen irtaimiston säilymiselle on hyvä syy. Lapin sodan aikana tilalle ei kulkenut tietä, joten kylä ja sen talo säästyivät tuhoilta toisin kuin suuri osa Lappia. 

Tilalla pääset tutustumaan poroihin, jotka elävät aitauksessa, jossa ne ruokitaan. Meillä voit katsella ja tervehtiä poroja. Voit myös ostaa poroille herkkuja Torassiepin ravintolasta ja ruokkia poroja aitauksen äärellä.

Henkilöstön ja asiakkaiden osallistaminen

 

Harriniva-konsernin johto, Torassiepin kohdepäällikkö ja ympäristövastaava ovat jalkauttaneet ympäristötoimenpiteet henkilökunnan kanssa käytännön teoiksi ja niitä tarkastellaan useamman kerran vuoden aikana. Asiakkaiden tiedottamisen lisäksi kierrätyksessä, vedensäästössä, huoneiden siivouksessa, sekä lakanoiden ja pyyhkeiden pesussa on annettu ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Ravintolan puolella suosimme lähiruokaa, kierrätämme biojätteen, lasin, metallin ja muovin. Sitoudumme myös vähentämään muovijätteen määrää.

Ympäristöaktiviteetit

 ”Green key kannustaa ihmisiä ympäristötietoisempaan liikkumiseen.”

Torassiepin kaikki aktiviteetit ovat hiilineutraaleja.
Kesäisin tarjolla kanootteja, soutuveneitä, sup-lautoja ja läskipyöriä vuokralle

Voit katsoa lisää infoa Torassiepin lähiympäristön luontoaktiviteeteista Kivaa tekemistä-blogista!

Veden ja energian säästö

Torassiepin suihkut ja vesihanat ovat päivitetty jotta vedenkulutus ja virtaama saadaan pienemmäksi.
Isoin uudistus energiansäästössä Torassiepissä on öljylämmityksen korvaaminen maalämmöllä.
Myös ostettu sähkö on 100% uusiutuvaa!

Elintarvikkeet

 

Torassiepin 40-paikkainen ravintola ei tarjoile á la carte annoksia, vaan viikoittain kiertävää ruokalistaa,
joka edustaa perinteistä suomalaista ruokakulttuuria modernilla twistillä. Ravintola keskittyy tarjoilemaan luomu- ja lähiruokaa, jonka
peruselementteinä käytetään poronlihaa, lähijärvien kalaa, marjoja sekä sieniä.


Sanna Pietikäinen
, Torassiepin kohdepäällikö ja vastuullisuusvastaava käsissään juuri saapunut Green key-sertifikaatti.

-Lähtökohdat Green key-sertifikaattiin olivat hyvät.
Harriniva Oy:n vastuullisuusohjelma ja Torassiepissä jo tehdyt ympäristötyöt takasivat
johdon ja henkilökunnan sitoutumisen projektiin.

Isoin työ taisi olla hanojen vaihto pienempivirtauksisiin. Muuten sertifiointikriteerit olivat hyvin jo hallussa, pelkkä dokumentointi riitti tässä tapauksessa oikein hyvin.

 

Kiinnostuitko? Katso lisää aiheesta Green Key-sivuilta.
Sivuilta löydät myös muita vastuullisen matkailun kohteita!